Skip to content

Hoe intuïtief leiderschap in te zetten voor strategieën en teams

Ready or not? Het digitale tijdperk vraagt om bewustwording!

Intuïtief leiderschap is niet alleen van toepassing op de werkvloer; het kan ook een krachtig instrument zijn om persoonlijke belemmeringen te overwinnen en persoonlijke groei te bevorderen. Door intuïtief leiderschap toe te passen op jezelf, kun je effectiever omgaan met uitdagingen, je eigen ontwikkeling stimuleren en een positieve invloed hebben op je leven. In dit artikel verkennen we hoe je intuïtief leiderschap kunt gebruiken om persoonlijke belemmeringen te overwinnen en je volledige potentieel te benutten.

Iedereen die durft te kijken ziet alles dat onzichtbaar is.

In de komende jaren zal bewustwording een steeds belangrijkere rol spelen in de koersbepaling van strategieën en organisaties. Data analyses worden krachtiger wanneer ze worden verrijkt met het vermogen om te luisteren, te zien en te voelen. Het ontluiken van de “superkracht” (kennis, ervaring, talent) geeft teams de veerkracht om onder alle omstandigheden resultaat te leveren. Het zoeken naar de échte zwakste schakel gaat nooit over ‘wij versus zij’ en kan juist leiden tot ongekende loyaliteit aan de missie. Stagnatie begint vaak klein en onopgemerkt. Net als kleine zaadjes die kunnen uitgroeien tot een vruchtbare boom of een stekelige cactus. Is de kern echt zo eenvoudig? Ja! De mate waarin leiders en managers hun observaties oprecht durven accepteren en omarmen bepaalt de ruimte voor effectieve oplossingen. Samenvattend leert de ervaring dat harde resultaten altijd een diepere oorsprong hebben.

Let op de volgende signalen!

  • Overgave aan onmacht
  • Terugloop in eigenaarschap
  • Ontwijken van verantwoordelijkheden
  • Toename in zoektocht van uitwegen
  • Vlucht naar context i.p.v. focus op kern

Durf jezelf open te stellen voor alles dat
niet wordt gezegd en doe er iets mee!

Lees meer over hoe belangrijke thema’s bespreekbaar te maken in dit artikel:
https://hbr.org/2024/04/how-to-discuss-the-undiscussables-on-your-team

Vaak borduurt het ontwikkelkader voort op oude belemmeringen, in de hoop via een procesmatige aanpak tot nieuwe oplossingen te komen. Deze benadering kan alleen succesvol zijn als de kracht van de strategie of het team wordt benut. De oorsprong van mogelijke belemmeringen is daarbij niet leidend, maar de inzichten en geleerde lessen die worden toegepast. Potentieel is altijd 100% aanwezig en wordt niet beperkt door de scope of het mandaat. Echter, de vraag die leiders en managers vaak stellen, namelijk hoe ‘human capital’ zo efficiënt mogelijk kan worden ingezet, creëert van meet af aan een beperkende benadering van mensen en middelen.

De kernvraag is echter: waar ligt het ultieme potentieel en
kracht van het individu en het samengestelde team? 

De oplossingsrichting: alles wat nodig is, is al aanwezig! Grip krijgen op het sturen van organisaties, strategieën en teams brengt een leider onvermijdelijk terug naar een sterk intuïtief kompas. Dit kompas helpt op unieke wijze bij het navigeren door de uitdagingen die verbonden zijn aan het behalen van doelstellingen. Hierdoor verschuift het gesprek van oppervlakkige resultaten naar diepere groei. Hoe verstorend externe factoren ook kunnen zijn, in de stilte van het moment wordt alles duidelijk. De innerlijke wijsheid van de leider zorgt ervoor dat het schip veilig de haven bereikt.

“Als het klopt en goed voelt dan heeft het zo moeten zijn!”

Tips voor leiders die leiden:

  • Focus op de onderstroom naast resultaten en uitkomsten
  • Breng de stilte terug in het moment en observeer wat er echt gebeurd
  • Maak onderscheid tussen alles dat speelt en leeft
  • Ontcijfer de omstandigheden waarop wrijving vrijvalt 
  • Durf momentum haar weg te laten vinden en vertrouw op jezelf

Iedereen die op zoek is naar succes en resultaat ontdekt op een cruciaal moment dat dit het product is van (innerlijke) groei. De vraag hoe doelstellingen kunnen worden behaald, leidt naar de ontdekking van wat de organisatie, strategie of het team moet overwinnen om te groeien. Hoewel dit een andere benadering is dan reguliere controlemechanismen, maakt juist dat het interessant in termen van onontdekt potentieel. Het inzicht dat vaak over het hoofd wordt gezien, opent de weg voor ongekende groei. Professionals dragen, hand in hand met leiderschap, bij aan het succes en brengen dit naar nieuwe hoogten. Het is een uitdaging waarvan alle betrokkenen de rest van hun leven zullen profiteren!

Ontdek onze Leiderschapsstrategieën...

Neem voor meer informatie contact op met info@oreq.nl en/of volg onze verhalen op de socials.

Leiderschapstrajecten, management strategieën en trainingen
Ben je klaar voor de volgende sprong?

Vraag de brochure aan voor meer informatie over de 2-daagse intuïtief leiderschap.

Back To Top